stukjes enzo

Dagboek van een geheelonthouder – Week 3

Oktober 2018 is de eerste maand sinds jaren dat ik niet drink. Geen alcohol dan hè, want een hele maand geen water drinken lijkt me bijzonder onverstandig. Stoptober: De Grote Drooglegging, is mijn challenge, en hier kun je lezen waarom. Er zijn er inmiddels 3 weken voorbij en ik zal met je delen hoe de laatste week mij verging.

Dagboek van een geheelonthouder Week 3 Dagboek van een geheelonthouder Week 3

Dagboek van een geheelonthouder Week 3
Dagboek van een geheelonthouder Week 3
Dagboek van een geheelonthouder Week 3
Dagboek van een geheelonthouder Week 3

Maandag 15 oktober

De wekker ging veel te vroeg (06.15 – ahum!) voor de maandag. Maar wel met een goede reden. Want: er staat een proeverij bij De Vier Heemskinderen op het programma vandaag. Voor de eerste keer sinds ‘ie open is neem ik de Noord-Zuidlijn naar Station Noord, hoezee! Super handig: je bent er echt zó. Daar worden we (=het bedieningsteam van Wijncafé De Klepel) opgehaald door Nyckele van de Vier Heemkinderen en via de Afsluitdijk, waar we op spectaculaire luchten worden getrakteerd – naar Stavoren gereden. Via Hindeloopen, jawel, hét geboortedorp van meneer Braakhekke. Wat een prachtig gebied. Een beetje uit de richting van ‘alles’, maar verder zou ik er zó kunnen wonen. Niet om de minste reden dat veel mooie Nederlandse kazen uit dit gebied komen. Denk maar aan de Nylander boerderij in Workum: hallo Nagelkaas en Friese Nylander camembert…. Ik bedoel maar. We worden warm welkom geheten door de mensen achter De Vier Heemkinderen met voorop Jan Vellinga die ons uitleg geeft bij alle wijnen die geproefd worden, en vooral de sfeer omschrijft van een wijn. Bijzonder! Hij laat een wijn echt leven, een verhaal vertellen. Na het doorproeven (en spugen!) van meer dan 20 bijzondere Franse wijnen (mijn favoriet is de Vouvray Demi-sec Clos Naudin van Foureau) vertrekken Niek en ik terug naar Amsterdam voor een avondje Klepel. Rond 01.00 zijn we klaar en ben ik te moe (en heb bovendien hoofdpijn) om maar aan het drinken van wijn te denken. Niet drinken kost me dus geen moeite vandaag.

Dagboek van een geheelonthouder Week 3 Dagboek van een geheelonthouder Week 3 Dagboek van een geheelonthouder Week 3

Dinsdag 16 oktober

Ik heb op zijn zachtst gezegd een slecht begin van de dag, overweeg een paar keer een random ticket te boeken naar ‘zo ver weg mogelijk voor onbepaalde tijd’ en blijf de rest van de dag bokkig, tot ik aan het werk moet bij 212. Voordeel van werken in de horeca: je moét jezelf herpakken, je kunt niet te lang blijven hangen in negativiteit. Er zijn gasten die een hoop geld komen uitgeven om een fijne avond te hebben, met verfijnd eten en goede wijn, een fatsoenlijke gastheer of gastvrouw aan tafel, dus hup, horeca face, jurkje aan, reset, en dóór. En het werd gelukkig dus nog een heel gezellige avond. Alleen maar leuke gasten, topwijnen, een goede sfeer, iedereen had er zin in. Wauw. Sommelier-collega Daphne verkocht een schitterende Château Mouton Rothschild uit 1978…. en een fles Côte-Rotie La Turque van E. Luigal uit 1994. Hallo hey! Nice stuff! Ik verkocht onder andere Puligny Montrachet ‘Les Pucelles’ van Paul Pernot, een parel. En ook de Vosne-Romanée ‘Les Ravioles’ 2014 van Cacheux, vind ik een geweldig glas. Oh, en er was Pur Sang 2015: het paradepaardje (er staat niet voor niets een paard op het label) van Dageneau. De vuursteen (silex) in deze wijn is zeer bijzonder. Mooie dingen geproefd dus, niet gedronken. Het was wel laat, om 02.00 was ik thuis en na een Gorts Wijnkwartiertje, een stuk Manchego en een zak cashewnoten (oeps) ging ik laat slapen. Ik had er best en groot glas rood bij gelust, maar echt moeite om niets open te trekken kostte het ook weer niet.

Dagboek van een geheelonthouder Week 3 Dagboek van een geheelonthouder Week 3

Dagboek van een geheelonthouder Week 3
Dagboek van een geheelonthouder Week 3
Dagboek van een geheelonthouder Week 3
Dagboek van een geheelonthouder Week 3

Woensdag 17 oktober

Goedemorgen! Ik sliep een beetje uit. Ik heb de afgelopen dagen echt last van hoofdpijn, dat heb ik anders nooit! Zijn dit – net als met koffie – toch stiekeme tekenen van mijn lichaam dat ze 1 glas wijn (of alcohol in het algemeen) missen? Of ben ik gewoon te druk en loop ik in teveel sloten tegelijk, slaap ik te weinig? Je ne sais pas! Maar irritant is het wel. Na een paracetamol, een gekookt eitje, koffie en een paar glazen water voel ik me beter. Hup, naar buiten, rondje rennen! Daarna werk ik aan mijn huiswerkvragen voor WSET3 en beantwoord ik wat mails, doe mijn administratie en heb contact met een vriend die me adviseert met wat belastingzaken. Dan is het alweer tijd om te shinen bij 212. Het werd een gezellige avond met vaste gasten én nieuwe gezichten en we hadden wéér wat topwijnen in het glas. Onder andere François Cotat Le Culs de Beaujeu Sancerre 2014, Bienvenue Bâtard-Montrachet 2015 van Paul Pernot, Keller Riesling Kirchspiel 2016 (een Grosses Gewächs, wauw – wát een concentratie!), Chambolle-Musigny Premier cru ‘La Combe d’Orveau’ 2007 van Domaine Perrot-Minot, Alter Ego 2011 (zijdezachte tannine, maar hey wat verwacht je anders voor de tweede wijn van Palmer in Margaux) en nog een fles Pierre-Yves Colin-Morey Meursault Les Narvaux 2016. Not a bad catch today! We waren redelijk op tijd klaar en ik keek natuurlijk nog een Gorts Wijnkwartiertje voordat ik lekker ging tukken.

Dagboek van een geheelonthouder Week 3
Dagboek van een geheelonthouder Week 3
Dagboek van een geheelonthouder Week 3
Dagboek van een geheelonthouder Week 3
Dagboek van een geheelonthouder Week 3
Dagboek van een geheelonthouder Week 3
Dagboek van een geheelonthouder Week 3
Dagboek van een geheelonthouder Week 3
Dagboek van een geheelonthouder Week 3

Donderdag 18 oktober

Rise and shine! Ik zet vroeg de wekker, ontbijt gezond en ga als een wervelwind door mijn minuscule huisje: bed verschonen, 2 wassen opvouwen, stofzuigen, dweilen, badkamer schoon, hoppa! Lekker! Dan maak ik een grove werkplanning voor november en december (de struggles van het hebben van 2 banen en het volgen van een opleiding: al mijn dagen tot 1 januari zitten ramvol) en verstuur wat belangrijke mails. Dan maak ik de huiswerkvragen voor WSET3 af en ga ik een uurtje sporten. Eigenlijk heb ik best zin om voorafgaand mijn wijncursus een hapje te eten bij Peekelharing of Spaghetteria: allebei in de van Woustraat waar ook Wine & Roses zit, de wijnwinkel waar ik wekelijks te vinden ben voor proefavonden. Maar omdat ik dus geen glas wijn mag drinken, vind ik uit eten gaan minder boeiend. Dus ik heb naast een alcoholvrije maand ook een extreem goedkope maand betreft besteding in de horeca. Win-win? Ja, misschien. Het is goed voor mijn portemonnee, maar wel een tikkeltje saai jongens, laten we wel wezen. Ik ben inmiddels over de helft en snak naar een glas wijn! Maar ik hou vol. Dus ik maakte voor mijn cursus heel braaf een maaltje van gebakken rijst, boontjes, cashews en een ketjap-omelet. De wekelijkse proefavond van WSET3 was weer leuk: Elzas, Duitsland, Oostenrijk en Tokaj stonden op het programma. Top: ik ben fan van alle vier. We proefden onder andere een zeer mooie Kabinett Riesling 2017 van Braunewell, een fijne Elzas Gewurztraminer van Vignoble des 2 lunes, cuvée Amélie 2015 en een Dornfelder trocken uit het Mosel gebied van het huis Losen-Bockstanz 2015. Leuk! Als ik ’s avonds thuiskom ontdek ik post in mijn postvakje: een verhuisbericht van mijn oma van 97 jaar. Slik. Ze heeft haar hele leven in haar eigen huis in Boxmeer gewoond (ook de plek waar ze 7 kinderen kreeg en opvoedde) en moet nu op haar 97-ste noodgedwongen toch nog uit huis. Ze is dapper en klaagt niet, maar natuurlijk weten we allemaal dat ze dat vreselijk vindt. Arm lief omaatje, mijn hart huilt en ik moet er snel langs. Na een Gorts Wijnkwartiertje ga ik doodmoe slapen in een schoon bedje. Wat is dat toch altijd lekker hè, schone lakens.

IMG_1812

week 3 stoptober
week 3 stoptober
Dagboek van een geheelonthouder Week 3

Vrijdag 19 oktober

Goedemorgen. Een nieuwe dag! Ik sta fris en fruitig op en besef me dat ik al 19 dagen geen katerige ochtenden meer heb gehad. Best wel lekker, moet ik toegeven. Je krijgt veel gedaan voor het middaguur en blijft de hele dag productief. Ik schrijf, studeer, mail en lees terwijl ik kruidenthee uit de natuurwinkel drink. Natuurwinkel, moi? Tja, ik vrees dat dat te maken heeft met De Grote Drooglegging. Als er iemand gaat kwijlen van rillette, côte de Boeuf, pasta carbonara, garnalenkroketten, volvette Bourgognes en sushi met Japanse mayonaise ben ik het wel. Dus in een natuurwinkel kom ik doorgaans om precies te zijn nooit. Maar nu ik geen alcohol mag drinken besloot ik kwalitatief goede thee te kopen: een earl grey, een kruidenmelange (die zalig is) en een gedroogde verveine thee. Het sufkuttengehalte gaat wellicht omhoog, maar toegegeven: best lekker en het voelt een beetje zuiverend als je dit veel drinkt. In de middag rij ik een kort rondje in de zon op mijn snelle fietsje voor ik aan het werk bij 212 ga. Niet echt een bijzondere avond, een beetje ’tam’ en weinig spannende nieuwe dingen geproefd. Ik blijf groot fan van de Tentenublo Rioja rood, gemaakt van Garnacha en Tempranillo. Jammie wat een fijne smaak. En niet echt duur. Ik proef weer, maar drink niets. Thuis na werk heb ik voor het eerst deze week écht veel zin in een glas. Een tikkeltje gefrustreerd probeer ik te slapen en heb ik plafonddienst: ik val weer laat in slaap.

Dagboek van een geheelonthouder Week 3 Dagboek van een geheelonthouder Week 3

Dagboek van een geheelonthouder Week 3 Dagboek van een geheelonthouder Week 3

Zaterdag 20 oktober

Brrr! Voor het eerst sinds maanden heb ik het een beetje koud. Ik slaap altijd met het raam open en het is frisjes bij het opstaan. Zou die zomer nu dan toch echt op haar retour zijn? Ik ontbijt met de Volkskrant + bijlagen, wat een mooi stuk over restaurant Olivijn in Haarlem! Wauw! Ik lunchte er pas na de Bordeaux proeverij van maandag 1 oktober en dat was een feestje. Dikke aanrader hoor, nu ook bevestigd door niemand minder dan Hiske Versprille. Vandaag heb ik een beetje moeite met op gang komen, niet echt zin om dingen te doen of te ondernemen. Om mezelf te dwingen wat nuttigs te doen gebruik ik soms op aanraden van Cynthia.nl de app Forest, en deze helpt me te focussen. Zo krijg ik toch nog wat research gedaan voor werk (wijn, wijn, wijn, kazen en nog meer wijn) en vertrek ik met een semi-voldaan gevoel naar De Klepel om een avondje te shinen. Ik fietste erheen via Niemeijer, waar ze de lekkerste Franse stokbroden van Amsterdam (oké, een gedeelde eerste plaats met Fournil) verkopen. Ik haalde ongeveer 20 baguettes- ‘bien cuit’: met een goede korst, mooie glutenstructuur en authentieke smaak –  voor De Klepel en ging toen aan het werk. De borrel was druk, vanaf 16.00 zat het vol met zaterdagmiddag-borrelaars die massaal aan de charcuterie, sardines en kaas gingen. Gezellig! De avond zelf verliep geleidelijk en was niet bijster spannend. Rond 01.00 was ik thuis en ging ik lekker slapen.

Dagboek van een geheelonthouder Week 3 Dagboek van een geheelonthouder Week 3

Zondag 21 oktober

Zondag is voor vrij zijn, fietsen, uitgebreid koken en wijn, toch? Antwoord op alles is NEE deze week. Oké, dat klinkt heel zeikerig en ontevreden. Dat ben ik niet, maar ik moet zeggen dat ik na een bomvolle week met zes dagen in het ‘avondservies’ wel toe ben aan een vrije dag! Nog even wachten helaas want die vrije dag die is er pas op donderdag aanstaande. Dus: rise en shine! Ontbijten, mails, opruimen en ik werkte aan mijn flessen-project. Ik verzamel van bijzondere wijnen de labels, haal ze van de flessen en plak ze op blanco ansichtkaarten. Ik ben bezig met het maken van een collage schilderij, al heb ik er inmiddels zoveel dat deze formaat 3 bij 3 meter kan worden. Lijkt me wat heftig…. of juist leuk? Daarna studeerde ik, sportte ik een uurtje en vertrok toen naar 212 om te werken. Op zondag? Jep, we waren open gegaan voor een select gezelschap die een avondje culinair in de watten gelegd wilden worden. Het bleke nette, lieve mensen op leeftijd te zijn van de oude stempel. Haagse kak meets Amsterdamse elite zegmaar. Heel degelijk, maar wel allemaal mensen die dol zijn op goed eten en mooie wijnen en dat is fijn. Het ‘feest’ begon al vroeg waardoor er geen tijd was om met het personeel te eten dus ik had gierende honger…  Ik proefde een restje van het langoustine gerecht (zálig), een hapje zwezerik en een paar stukjes eend met komijn en knoflook, wat een hoop goed maakte van het feit dat ik vandaag alleen een banaan en een verschrompelde mandarijn op had. Maarja, echt vullend is het niet. Toen ik ’s avonds thuiskwam rond twaalven (wel lekker op tijd), bakte ik nog een ei voor mezelf en at ik een geitenkaasje. Oeps. Niet echt oké. Maarja, die dagen heb je weleens. Ik had zondagavond na afloop van werk dus meer trek dan ‘dorst’, en veel moeite met niet drinken had ik niet.

beautiful weather, colours and atmosphere during autumn in the Cape

Conclusie week 3

De conclusie na drie weken geen druppel? Het ging prima. Makkelijker dan week 1 en 2. Ik had weinig momenten dat ik een glas wijn miste. Maar, dat gezegd hebbende: ik voelde me best wel ‘mat’. Een mix van saaiheid en degelijkheid: dat het leven voortkabbelt zonder uitspattingen en kleine momentjes van geluk. Komt ook omdat ik druk ben, ik miste mijn racefiets ook deze week. 30 kilometer is alles wat erin zat helaas. Maar een glas wijn ter ontspanning was ook fijn geweest! Dat je na een dag hard werken de boel de boel kunt laten. Even stoppen met denken, met to-do lijstjes afwerken, met rennen, vliegen en mezelf dingen opleggen waarvan ik vind dat ik ze moet doen en wel nu meteen. Een glas wijn remt me af, zorgt ervoor dat ik geniet van het hier en nu, dat ik het leven met een korreltje zout neem, dat ik lach, ontspan, geniet. Volhouden is niet moeilijk maar ik mis het wél. Ik raak er ook steeds meer van overtuigd dat 1 tot 2 glazen wijn per dag niet ongezond maar juist gezond is. Misschien niet voor je lijf en je hersenen (ik ken de onderzoeken jongens), maar wel voor je gemoedstoestand. Ik ben er nog niet over uit of ik mijn alcoholgebruik ga aanpassen na dit experiment van Stoptober: ‘De Grote Drooglegging’. Ik zit eraan te denken om vier dagen per week niets te gaan drinken, 2 dagen maximaal één glas (iets écht lekkers, na werk bijvoorbeeld iets wat nog open staat) en één dag per week mogen de remmen los. Ik denk dat ik op die manier mijn weken ga indelen vanaf 1 november. Maar goed: zover is het nog niet. Laat ik eerst nog maar de laatste anderhalve week succesvol proberen af te ronden. Het kan nog altijd misgaan…. Leer mij mij kennen….

Cheers! Onee..
A bientôt dan maar.

jullie wijnlady
Auk

You Might Also Like