stukjes enzo

Dagboek van een geheelonthouder – week 4

Oktober 2018 is de eerste maand sinds jaren dat ik niet drink. Geen alcohol dan hè, want een hele maand geen water drinken lijkt me bijzonder onverstandig. Stoptober: De Grote Drooglegging, is mijn challenge, en hier kun je lezen waarom. Er zijn er inmiddels 4 weken voorbij en ik zal met je delen hoe het me afgelopen week verging.

Dagboek van een geheelonthouder Week 4Dagboek van een geheelonthouder Week 4 Dagboek van een geheelonthouder Week 4 Dagboek van een geheelonthouder Week 4Dagboek van een geheelonthouder Week 4 Dagboek van een geheelonthouder Week 4 Dagboek van een geheelonthouder Week 4

Maandag 22 oktober

Good morning! It’s a brand new week! Ik begin met een kickstart door wat mensen te mailen en te bellen voor een secret project waar ik al even stiekem mee bezig ben. Hopelijk worden er deze weken spijkers met koppen geslagen en kan ik jullie er binnenkort meer over vertellen. Als ik mijn to-do lijsten en grove planning voor de komende maand voor dit project heb gemaakt, trek ik mijn hardloopschoenen aan en loop ik 7 kilometer hard, lekker even mijn hoofd leegmaken. Ik ren via Park Frankendael over de Middenweg naar het Oosterpark, en dan langs de Amstel rivier terug naar mijn huis. Een lekker ‘vierkantje’, en wat is het nog zonnig vandaag. Top. Na een douche pak ik de fiets richting Negen Straatjes om een middag en avond aan het werk te gaan bij Wijncafé de Klepel. We eten heel lekker: zalm op de huid gebakken met polenta en salade. ’s Avonds proef ik een waanzinnig lekkere nieuwe wijn, Domaine Saint Sylvestre, van de beste wijngaarden in de Languedoc: de Terrasses du Larzac. De wijn is opgedeeld uit 70% syrah, 20% grenache en 10% mourvèdre. Na werk en een glas water vertrek ik meteen naar huis waar ik rond half 2 ga slapen.

Dagboek van een geheelonthouder Week 4 Dagboek van een geheelonthouder Week 4

Dinsdag 23 oktober

Goooood morning! Ik was voor de wekker wakker, en voel me eigenlijk meteen heel uitgerust dus ik sta voor acht uur op. Wat is het opeens nog lang donker ’s ochtends hè? Stom, maar ook wel gezellig! Dit weekend gaat de klok achteruit. Ik stop meteen twee wasjes in de machine, ontbijt met yoghurt, een banaan, blauwe bessen en ontbijtgranen en ga dan aan de slag! Ik besteed deze week meer tijd aan mijn blog en mijn secret project dan ik eigenlijk had gewild, maar ik vind het ontzettend leuk en als alles lukt heb ik zo’n leuke rubriek om binnenkort te laten lezen… Dus: fingers crossed! Dan ga ik een uurtje sporten en komt een vriend van me gezellig mee lunchen. Ik maak een salade met olijven, cherrytomaatjes, komkommer, geitenkaas, Parmezaan, avocado en een lekkere dressing. Super simpel maar altijd goed. Daarbij wat stokbrood en rillettes, een beetje mijn verslaving op moment. Wat dan weer niet echt een goed idee is, want het is moddervet. Geen wijn erbij! Maar hij moet nog rijden en ik heb stoptober en moet bovendien nog werken dus dat is prima. Na een espresso met chocola duik ik nog even in mijn WSET studieboek. Dan gaat de telefoon en belt de chef en eigenaar van 212 dat ‘ie slecht nieuws heeft: we kunnen die avond niet open want er is stroomstoring. Jeetje, wat irritant! We hadden dit een keer eerder – in maart van dit jaar – thanks to Liander. Dit soort dingen kunnen gebeuren maar er zijn weinig mensen die beseffen wat een geld dit kost voor een onderneming. Het kost je al snel je dagomzet, je voorraad, alles ligt te verpieteren in de koelkast en vriezer en de gasten met een reservering moeten op een andere dag terugkomen. Dus op die andere dag kunnen er geen nieuwe gasten reserveren. En dan te bedenken dat je met héél veel moeite, formulieren en telefoontjes een schamele 600 euro vergoed krijgt. Stom! Dus ik ben onverwacht vrij (maar het voelt helemaal niet lekker op zo’n manier) en besluit mijn avond nuttig te besteden aan mijn wijnstudie, de ontplofte strijkmand, een stapel administratie en een paar afleveringen Gorts Wijnkwartiertje. Rond 23.30 ben ik opeens misselijk van de vermoeidheid, stort ik een soort van in en ga ik maar in bed liggen, waar het nog een uur duurt voor ik slaap. Ik voel me plots slecht! Ik hoop maar dat ik niet ziek word…..

Dagboek van een geheelonthouder Week 4 Dagboek van een geheelonthouder Week 4 Dagboek van een geheelonthouder Week 4 Dagboek van een geheelonthouder Week 4

Woensdag 24 oktober

Goedemorrege! It’s a new day! Ik voel me gelukkig beter dan gisteravond en ga snel achter mijn laptop zitten. Ik ben met een logo-ontwerper bezig voor een nieuwe huisstijl en passend logo voor mijn site! Ik ga mijn site binnenkort omdopen van Eat Well Travel OFten tot AWsomm, mijn bedrijfsnaam. AW zijn mijn initialen en somm staat voor sommelier. Ik ben razend benieuwd waar mijn logo-ontwerper Milan mee komt nadat ik heb mijn wensen heb doorgegeven. Na een rondje mailbox deed ik wat boodschappen en kocht dingen als witte bonen, spek, tomaat, winterwortel, tijm en selderij… Als het kouder wordt, zoals de laatste twee dagen dan eindelijk merkbaar is, krijg ik gelijk zin om cassoulet te maken! Dat is iets wat ik dus ergens de komende dagen zeker ga maken (hashtag nualzinin). Toen had ik een afspraak in de keuken van het Waldorf Astoria. Gewapend met een sjalot had ik een date met de chef en binnenkort meer over dit waanzinnig leuke (al zeg ik het zelf) geheime project. Vervolgens had ik een uurtje over om wat dingen uit te werken, dus dronk ik koffie bij Dignita, in de Hoftuin achter de Hermitage. Leuk tentje maar wel een nieuwe afzuiger nodig….. Man man man, ik stonk meteen naar frituur. Eind van de middag ging ik aan het werk. De stroomstoring is inmiddels verholpen en wij kunnen gewoon weer een avondje shinen bij 212 en doen dat dan ook! Maar we moesten wel alle zeilen bijzetten want het aantal couverts dat op de reserveringen staat verdubbelt bijna! Wow! Heftig. We hadden ook geen afwasser dus je kunt stellen dat het een pittig avondje was, maar wel gezellig en goed teamwork. Toch waren we laat klaar: ik fietste pas om 02.00 naar huis en lag tegen drieën in bed. Ai!

Dagboek van een geheelonthouder Week 4 Dagboek van een geheelonthouder Week 4 Dagboek van een geheelonthouder Week 4

Donderdag 25 oktober

Woah, de wekker, die gaat vandaag om 06.45. Een bijzonder kort nachtje! Maar: ik mag iets ontzettend leuks doen vandaag, dus ik spring als de wekker gaat direct onder de douche! Ik pak mijn goede camera, notitieboekje, telefoon met oplader en trek iets gezelligs aan. Dan neem ik de trein naar Arnhem waar ik, samen met een groep mede-foodbloggers en journalisten, word opgewacht door het team van JRE (Jeunes Restaurateurs Nederland) en een stoet schitterende Lexus auto’s. Vandaag staat in het teken van de opening van het wildseizoen en worden we de hele dag verwend met mooie gerechten van 6 top JRE-restaurants, uitleg van een jager, een bezoek aan een kaasmakerij, een slachthuis en een hoop gezelligheid! Een uitgebreid verslag over deze dag lees je hier. Ik vond het best lastig om de lekkere wijnen van Steenberg estate (uit mijn geliefde Zuid-Afrika notabene) af te slaan en ik ben die avond tegen 19.00 thuis. Daar ben ik redelijk uitgeblust, doe ik wat werk en kijk ik vervolgens de film Eat Pray Love voor de zoveelste keer. Ik eet een simpele pasta en daarna nog een groot stuk Morbier (oeps), en heb ontzettend veel zin in een glas Italiaans rood. Maar ik doe het niet uiteraard. Vandaag was het moeilijk om niet te drinken! Nog even volhouden. Na een Gorts Wijnkwartiertje ga ik lekker slapen.

Dagboek van een geheelonthouder Week 4 Dagboek van een geheelonthouder Week 4

Vrijdag 26 oktober

Goede morgen deze morgen! Ik ruim mijn huisje op, stofzuig, vouw wat was, eet twee mandarijnen en vertrek dan richting de stad. Wat een vies weertje, bah! Het is nu echt herfst aan het worden. Vandaag heb ik een leuke brainstorm afspraak met Valentijn, een jonge ambitieuze chef en ondernemer met wie ik een uurtje ‘spar’ bij het gezellige tentje Zuivere Koffie aan de Utrechtsestraat. Ik blijf daarna nog even zitten om te werken, eet een enorm (ik herhaal enorm) stuk van hun huisgemaakte appeltaart met een bizar grote berg slagroom en ’s middags vertrek ik de stad in om wat dingen te kopen bij Etos, Vila en Hema. Ik heb dus best een hekel aan shoppen. ‘Vroeger’, toen ik jonger was vond ik het leuk, maar inmiddels besteed ik mijn tijd liever aan wielrennen, eten, wijn, lezen of schrijven dan dat ik van de ene winkel naar de andere sjok. Dus ik doe doelgericht even mijn boodschappen en vertrek dan naar Wijncafé De Klepel om een avond te werken! Ik proefde onder andere Vincent Carême Vouvray (wauw, chenin blanc op haar mooist), Muscadet Sèvre et Main (altijd goed) en een Domaine de Font-Sane Gigondas, de buurman van Chateauneuf-du-Pape. (grotendeels grenache noir, aangevuld met syrah, mourvèdre en cinsaut): mooie aroma’s van zwarte en blauwe bessen, getoaste specerijen, wat vanille en wat viooltjes. Geconcentreerd sap en een een vrij lange afdronk. Een wijn die ik gekozen had als ‘sluitdrankje’ na werk, om voor ik naar huis zou fietsen nog even een glas te drinken. Maarja, stoptober hè, helaas. Op weg naar huis word ik helemaal tot aan mijn sokken nat geregend en ik ben blij als ik rond drieën in bed lig.

Dagboek van een geheelonthouder Week 4 Dagboek van een geheelonthouder Week 4

Zaterdag 27 oktober

Goede morrege! Rise and sine. De wekker gaat vroeg en ik besef dat mijn uurtjes slaap de laatste tijd vaker rond de 5-6 uur dan 8 uur zijn. Ai! Maargoed, je bent jong (goed: semi-jong) en je wilt wat. Ik ga een rondje hardlopen in het -inmiddels weer- opgeklaarde weer en geniet van de omgeving rond Ouderkerk, verschoon mijn bed, doe twee wasjes en maak mijn tekst af voor Jeunes Restaurateurs Nederland. Dan vertrek ik, gewapend met een sjalot, richting Vinkeles, het sterrenrestaurant van het mooie vijfsterren The Dylan hotel aan de Keizersgracht. Ik heb een afspraak met chef Dennis en dat is ontzettend leuk en geeft me veel energie. Meer hierover binnenkort! Dan vertrek ik naar restaurant Sinne (ook een Michelinster) aan de Ceintuurbaan en heb ik een leuk gesprek met chef Alexander. Ik had gepland om in de avond mijn teksten uit te werken en een simpel maaltje te koken thuis, maar ik word gebeld door 212, er is een plots probleem met personeel, en ik ga ze een handje helpen. Soms ben ik best ‘streng’, als ik iets heb gepland of mezelf echt even moet opladen zeg ik nee tegen extra werken. Maar ik voel me goed en vind het vervelend als mijn collega’s met te weinig mensen staan, dus ik besluit een avondje te gaan shinen. Leuke gasten, prima. Rond half 2 ben ik thuis, helemaal gesloopt omdat ik in de ochtend bij vroeg opstaan geen rekening had gehouden met een avondje horecawerk, en ga ik lekker slapen. Ik mis geen glas wijn vandaag.

Dagboek van een geheelonthouder Week 4
Dagboek van een geheelonthouder Week 4
Dagboek van een geheelonthouder Week 4
Dagboek van een geheelonthouder Week 4
Dagboek van een geheelonthouder Week 4
Dagboek van een geheelonthouder Week 4
Dagboek van een geheelonthouder Week 4
Dagboek van een geheelonthouder Week 4
Dagboek van een geheelonthouder Week 4

Zondag 28 oktober

Een uur langer tukken. Hallo, wintertijd! Dat is fijn. Ik sta dus alsnog best op tijd op (8 uur) maar eigenlijk is het 9 uur en dat voelt lekker. Ik blader wat in de Volkskrant en Volkskrant Magazine, pomp dan de bandjes op van mijn snelle fiets en smeer de ketting. Je moet je schatje goed verzorgen, niet? Ik ga lekker een eindje ‘koersen’ met m’n favo kopman Robin. We moeten nogal wennen aan het feit dat het opeens 7 (ik herhaal: ZEVEN) graden is buiten en dat we keiharde wind tegen hebben. Of nou ja, we? Het is vooral Robin die daaraan moet wennen want deze queen zit veilig in zijn wiel. Sommige dingen veranderen nooit, haha. Terug vliegen we met de wind in de rug naar Amsterdam en doen we een snelle koffie bij tHuis aan de Amstel. Dan vertrek ik naar huis voor het uitwerken van mijn teksten, studeren, mail en administratie dagje, waar ik eigenlijk mijn vrije zaterdagavond voor gepland had. Geen probleem hoor, gewoon even schuiven in tijd. Ik eet een salade met ansjovis en olijven en maak ondertussen een cassoulet voor later vandaag. Als mijn cassoulet (je vindt het recept hier) staat te pruttelen, besluit ik mijn volle vuilniszak meteen te verwisselen en buiten te zetten, maar om de één of andere manier zit er een scheur onderin en ligt mijn hele keuken vol met de inhoud van een week vuil. Bah! Ik ruim het op, stofzuig en dweil gelijk (ik vind dit echt intens vies) en klaar. Dan maak ik nog een fijne middagwandeling en geniet ik van de zonsondergang. Ik heb ontzettend veel zin in een glas wijn in een gezellig Amsterdams café, maar ik doe het uiteraard niet. Thuis houdt mijn zin in wijn aan en ik sta bijna in de starthouding een fles te openen. Ik moet me echt inhouden op deze bijna perfecte zondag van fietsen, buiten zijn, zon, kou, lekker koken, schrijven, rommelen in huis, alleen dan dus zonder wijn. Chagrijnig eet ik mijn cassoulet, die heerlijk is, maar ik mis wat! Ik ben doodop, had nog van alles willen afmaken vanavond, maar ik kijk in plaats daarvan de film Tonio (mooi, zielig, goed verfilmd) en ga op tijd naar bed. Week 4 alcoholvrij is een feit!

Dagboek van een geheelonthouder Week 4

Conclusie week 4

Tijdens week 4 van stoptober ‘De Grote Drooglegging’ ging het best goed. Op twee momenten deze week had ik moeite met niet drinken: donderdag tijdens de leuke JRE dag op de Veluwe, met al die heerlijke gerechten en wijnen. En op zondag, omdat voor mij een perfecte vrije zondag echt eindigt met een lekker glas wijn. De rest van de week ging goed en was ik lekker productief, scherp en actief – mede door het niet drinken. Ik had meer leuke gesprekken, ontmoetingen en spannende projecten lopen dan vorige week dus het gevoel van ‘matheid’ en ‘saaiheid’ ervaarde ik minder. Nog drie dagen! En dan mag ik weer….. haha, dat zal even wennen zijn. Houd mijn site in de gaten voor mijn dagboekje van de laatste dagen en mijn eindconclusie.

Cheers! Onee..
A bientôt dan maar.

jullie wijnlady
Auk

You Might Also Like