stukjes enzo

Stoptober: 1 maand alcoholvrij challenge

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik niet spuug in een glaasje. En ook niet in een tweede. Logisch, als gastvrouw-sommelier werk ik dagelijks met de meest geweldige wijnen, proef ik veel wijn en spijs, en is het niet gek dat ik na het werk ontspanning vind met een goed glas wijn. Op de dagen dat ik vrij ben, is mijn ‘dorst’ vaak nog groter, en snak ik om vijf uur naar iets warms voor mijn hart. Vaak eerst opgewekt wit, zoals een trocken Riesling of een glas Sancerre. Daarna ligt het eraan wat ik eet: bij salades, pasta of vis kun je me wild maken met een volle witte Bourgogne, een Verdejo uit de Rueda, of een vollere stijl Argentijnse wijn. Als er vlees of een winters kostje op het menu staat, ga ik watertanden bij een glas Rioja of een Zuid-Afrikaanse blend (liefde voor De Toren Fusion V). Na een rondje hard trappen op mijn racefiets drinken mijn favoriete fietsmaatje en ik eerst een witbiertje, voorafgaand we meestal nog een fles Syrah leegslurpen. Laat duidelijk zijn: ik heb geen drankprobleem. Zeker weten van niet. Maar laat ook duidelijk zijn dat ik vrijwel dagelijks alcohol drink. En dat is dus net wat ik even niet ga doen.

Een maand geen alcohol

Dus, de challenge: de hele maand oktober geen acolohol. Geen wijn, en ook niets anders. Dat witbiertje na het fietsen is dus in de maand oktober ook uit den boze en op zaterdagavond na werk in de kroeg een gin-tonic bestellen mag niet. Waarom ik dit doe? Omdat het gezond is voor mijn lichaam, even niets. Ook ben ik zo ontzettend druk met full time werken in meerdere zaken, diverse projecten voor AWsomm & Eat Well Travel Often, én volg ik een sommeliers wset wijnopleiding waarvoor ik dolgraag wil slagen. De reden is dus een mix van een experiment: ‘kijken of ik het kan’, gezondheid en een stukje concentratie voor tijdens mijn studie. Ik verwacht dat de after work borrel en de wine o’ clock tijd tijdens mijn vrije dagen me het zwaarst zullen vallen. Nu heb ik in de hele maand oktober om precies te zijn maar 3 vrije dagen, dus dat is dan weer mooi meegenomen.

Wel proeven

Tijdens mijn werk is niet proeven lastig. Of beter gezegd: onmogelijk. Ik keur alle wijnen die ik openmaak eerst op wijnfouten, voor ik ze aan gasten schenk. Vaak kun je dit doen door alleen te ruiken. En dus niets te drinken. 90% van de wijnfouten (TCA ofwel kurk, oxidatie, reductie, vluchtig zuur etc.) haal je eruit door alleen te snuffelen aan de wijn. Maar, het kan zijn dat er toch iets mis is, dat alleen door de mond waarneembaar is. Dus ik moet wel proeven. Tijdens dit voorproeven slik ik weleens een slokje door, gewoon: omdat ik te lui ben om te spugen en omdat ik het lekker vind. Plus omdat ik als getraind drinker nu eenmaal niet snel teut ben. In de maand oktober zal ik mijn proefslokjes tijdens werk, proeverijen en tijdens mijn wijnopleiding netjes uitspugen. Beloofd. En ik ga jullie op de hoogte houden van hoe een maand alcoholvrij me vergaat.

Cheers! Onee..
A bientôt dan maar.

jullie wijnlady
Auk

Foto: Remo Vilkko via Unsplash 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Karin
  2 oktober 2018 at 15:29

  Leuk stuk en stoere challenge Auk! Zou het je steunen als ik met je mee doe? Ik vind het wel een interessante uitdaging!

  • Reply
   Aukje Wouters - eatwelltraveloften.online
   29 oktober 2018 at 11:03

   Dank je wel Karin! Wat leuk dat je reageert en sorry dat ik daar dan weer zo laat op reageer. Ik vind het tot nu toe een leuk experiment, maar ik moet zeggen dat ik vanaf 1 november niet veel dingen structureel anders ga doen. Of nou ja, ik ga denk ik een dag of 4 in de week niets drinken. 2 dagen 1 glas en 1 dag als ik vrij ben mag ik doen wat ik wil. Dus ik ga wel structureel veranderingen doorvoeren, ter verbetering van concentratie, doelen, productief en actief leven etc. Maar ik vind helemaal niets wel erg saai hoor! Bijna ongezond, hahaha. Liefs

 • Reply
  Dagboek van een geheelonthouder - week 1 - Eat Well Travel Often ||
  8 oktober 2018 at 12:27

  […] drinken lijkt me bijzonder onverstandig. Stoptober: De Grote Drooglegging, is mijn challenge, en hier kun je lezen waarom. Er is inmiddels 1 week voorbij en ik zal met je delen hoe het mij […]

 • Reply
  Dagboek van een geheelonthouder - week 2 - Eat Well Travel Often ||
  15 oktober 2018 at 06:24

  […] drinken lijkt me bijzonder onverstandig. Stoptober: De Grote Drooglegging, is mijn challenge, en hier kun je lezen waarom. Er zijn er inmiddels 2 weken voorbij en ik zal met je delen hoe het mij […]

 • Reply
  Dagboek van een geheelonthouder - Week 3 - Eat Well Travel Often ||
  22 oktober 2018 at 01:41

  […] drinken lijkt me bijzonder onverstandig. Stoptober: De Grote Drooglegging, is mijn challenge, en hier kun je lezen waarom. Er zijn er inmiddels 3 weken voorbij en ik zal met je delen hoe de laatste week mij […]

 • Reply
  Dagboek van een geheelonthouder - week 4 - Eat Well Travel Often ||
  29 oktober 2018 at 14:19

  […] drinken lijkt me bijzonder onverstandig. Stoptober: De Grote Drooglegging, is mijn challenge, en hier kun je lezen waarom. Er zijn er inmiddels 4 weken voorbij en ik zal met je delen hoe het me afgelopen week […]

 • Leave a Reply