kook & wijn

In het glas: Meerlust – Rubicon 2014

Vandaag de aftrap van mijn nieuwe rubriek ‘in het glas’. En waarmee kan ik deze wijnrubriek nu beter beginnen dan met een wijn uit het mooiste land ter wereld? Ik heb het natuurlijk over Zuid-Afrika: voor altijd een speciaal plekje in mijn hart. Ik mocht er ruim 5 jaar wonen en ondanks het feit dat ik dol ben op Amsterdam en Nederland, mis ik De Kaapse Wijnlanden natuurlijk soms wel…. maar als ik dan een glas van dit Godenspul inschenk, mijn ogen sluit, ruik en proef…. dan is het weer net alsof ik met beide benen in het glooiende landschap van Stellenbosch sta. Santé!

Proefnotities

In het glas een diepe robijnrode kleur. In de neus wisselen aroma’s van zwarte bessen, cederhout, specerijen en viooltjes elkaar af. Op het palet overheerst het zwarte, sappige, geconcentreerde fruit, is er iets rokerigs aanwezig en vind ik de tannines boterzacht: mooi ingeweven in de structuur van de wijn. De afdronk lang en complex, er is een prettig zuurtje en iets groens aanwezig. Wauw! Sexy, weelderig, maar elegant. Deze wijn heeft álles.

Meerlust Rubicon

We hebben het hier over de Meerlust Rubicon 2014, een blend van overwegend cabernet sauvignon (67%), aangevuld met merlot (14%), cabernet franc (12%) en petit verdot (7%). Samen met De Toren Fusion V, en Kanonkop Paul Sauer, staat deze Meerlust Rubicon wat mij betreft op eenzame hoogte als hét Zuid-Afrikaanse antwoord op een Bordeaux-style blend.

De Myburgh familie ontdekte jaren geleden al dat dit stukje land, net onder Stellenbosch en niet ver van de kust (False Bay), dat qua terroir bijzondere overeenkomsten vertoont met de Bordeaux. De combinatie bodemsoort (graniet, klei, galets, stenen) en de verkoelende wind uit zee, het glooiende landschap.. De Myburgh familie was direct verkocht en besloot hier een top wijn te gaan maken, gebaseerd op de ideeën van Bordeaux. Zo gezegd, zo gedaan.

Meerlust Rubicon wordt al jaren op ongeveer dezelfde manier gemaakt, maar de verhoudingen qua cépages kunnen van jaar tot jaar iets verschillen. Na de véraison (de verkleuring van de druiven van groen naar blauw) vindt er een stevige groene snoei (vendange verte) plaats. Bladeren en overtollige trossen worden weggeknipt, zodat alle energie en concentratie naar de allerbeste druiven kunnen gaan en de opbrengsten in toom worden gehouden. Dit is belangrijk voor de kwaliteit van je eindproduct!

Vinificatie

Na oogst, alcoholische- en malolactische vergisting, blijft de wijn nog 2 jaar rijpen op eikenhouten vaten, waarvan ongeveer 80% nieuw eiken en 20% tweedejaars eiken is. Dan volgt er na botteling nog een periode van 2 jaar flesrijping in de kelder. Vanaf dit moment is de wijn op de markt en op dronk, maar ik vermoed dat je haar nog heel wat jaren kunt laten ouderen, zodat ze nog meer tertiaire aroma’s zal gaan ontwikkelen. 

Als ik verliefd zou moeten worden op een wijn, dan is de kans groot dat het op deze is.

8,5/10 AWsomm score

Mijn AWsomm punten score is gebaseerd op de WSET global methode om een wijn te beoordelen. Dat doe je op vier punten: balans, lengte, intensiteit en complexiteit. Vervolgens trek je daaruit je conclusie.

Balans: ik geef deze wijn een 8,5 voor balans. Hij kent een prettig samenspel tussen fruit, zuur, zoetheid en weelderigheid. Hij is mooi in balans en goed gemaakt.

Lengte: de wijn blijft lang in mijn mond hangen, na doorslikken. Ik proef hem na een minuut nóg. Ik geef deze wijn een 9 voor lengte.

Intensiteit: wat een smaakbommetje. Een 9!

Complexiteit: de wijn heeft veel primaire en secundaire aroma’s. Een reeks aan donker, zwart fruit in de primaire smaakbox en een handjevol secundair, met name in de vorm van toast en ceder, passeren de revue. Tertiair proef heb ik wat rokerigs en leer-achtigs op het palet, maar ik denk dat deze wijn na ouderen (rijping op fles) nóg meer spannends in petto heeft. Voor complexiteit geef ik daarom op dit moment een 7,5.

Gemiddeld krijgt deze Meerlust Rubicon 2014 van mij een dikke 8,5 punten AWsomm.

Meerlust Rubicon, AWsomm, Awsomm proeft

You Might Also Like