stukjes enzo

Dagboek van een geheelonthouder – week 1

Oktober 2018 is de eerste maand sinds jaren dat ik niet drink. Geen alcohol dan hè, want een hele maand geen water drinken lijkt me bijzonder onverstandig. Stoptober: De Grote Drooglegging, is mijn challenge, en hier kun je lezen waarom. Er is inmiddels 1 week voorbij en ik zal met je delen hoe het mij verging.

Dagboek van een geheelonthouder Week 1
Dagboek van een geheelonthouder Week 1
Dagboek van een geheelonthouder Week 1
Dagboek van een geheelonthouder Week 1

Maandag 1 oktober

Mijn alcoholvrije maand begon uitdagend met een ontzettend decadente Bordeaux proeverij van het Gilde van Sommeliers. We proefden 19 verschillende wijnen van tophuizen (voornamelijk Grand Cru Classé) uit de Bordeaux, onder andere Château Giscours (Margaux), La Pointe (Pomerol), Château Canon (Saint-Emilion) en Fourcas Dupré (Listrac-Médoc), terwijl we een zeer interessante en goede, informatieve uitleg kregen van Directeur Général Alexander van Beek. Aansluitend was er een lunch op sterrenniveau verzorgd door niemand minder dan chef Menno Post in het recent geopende restaurant Olivijn te Haarlem. De ‘restjes’ top Bordeaux van de proeverij stonden nonchalant op de verschillende tafels, zodat je jezelf kon bijschenken tijdens de lunch. Wat ik dus niet deed, of wel deed en het weer uitspuugde. De laatste gang was een dik stuk gebakken foie met tarte tatin van wortel, en ijs van mango. Daarbij werden twee verschillende Sauternes van top kwaliteit geschonken. Ondergetekende heeft alles deze dag geproefd, maar gespuugd. Het maakte het makkelijker dat de proeverij om 10.00 begon en dat ik in de avond nog moest werken bij De Klepel. Het was een leuke, leerzame maar vermoeiende dag en ik was blij dat toen ik ’s nachts rond half 2 thuis was.
IMG_8997

Dinsdag 2 oktober

Ik begon de dag met een 10 kilometer hardlooprondje en een ontplofte wasmand plus berg strijk waar je U tegen zegt wegwerken. Ook ging ik als een wervelwind met de stofzuiger, dweil en stofdoek door m’n huis en beantwoordde ik mijn mail. Ik las een stuk uit mijn wset leerboek over Portugese wijnen. Toen ging ik werken bij Restaurant 212 en het was een prima avond met leuke gasten. Toen ik thuiskwam rond 01.15 keek ik nog een aflevering ‘Gorts Wijnkwartiertje’, mijn Guilty pleasure want zo goed onderbouwd is het vaak niet, maar ik vind het gewoon leuk. Meestal doe ik dat ’s avonds na werk met een glas wijn. Maar vandaag dus met een glas water en wat toastjes paté de Campagne en droge worst. Smaakt toch anders met een glas water moet ik zeggen. Dus ik ging snel naar bed, waar het lang duurde voor ik in slaap viel. Irritant!

Dagboek van een geheelonthouder Week 1

Woensdag 3 oktober

De ochtend gebruikte ik voor studeren voor mijn wset3 (Bourgogne, Loire, plus de huiswerkvragen) en ik beulde mezelf af in de sportschool. In de avond was ik onverwacht vrij van werk, omdat ik nog wat dagen tegoed had en het niet zo druk was. Super welkom, want ik heb een strakke planning qua studie de komende tijd. Ik besteedde mijn avond dus nuttig, kookte gezond en dronk als ‘borrel’ rond vijven een Virgin Mary. Tomatensap dus, van het merk Big Tom. Met wat olijven en noten erbij, een prima combinatie. Kijk: het is geen wijn. Maar lekker spicy is het wel en ik zat toch in een studeer-flow, dus het was prima. Ik ging op tijd naar bed maar sliep slecht in. Dat is iets wat ik deze week bijna iedere avond merkte. Dat glas ’s avond is een ideaal slaapmutsje. Maar je kunt je afvragen hoe (on)gezond het is.

Dagboek van een geheelonthouder Week 1
Dagboek van een geheelonthouder Week 1
Dagboek van een geheelonthouder Week 1

Donderdag 4 oktober

Dierendag! Haha. Totaal off topic want ik heb geen huisdier en ik ken geen enkel dier dat baat heeft bij het nuttigen van alcohol. Ik begon de dag met een rondje hardlopen en had daarna een werkbespreking met het bedieningsteam van De Klepel. Daarna lunchte ik met een vriend bij Morgan & Mees en dronk daarbij water en thee. Ik werkte een paar uur op mijn laptop, at thuis een salade en vertrok toen naar de wekelijke bijeenkomst van wset3 studenten bij Wine & Roses in de van Woustraat. Hier proefden we een aantal mooie wijnen waarvan de Chinon, Morgon en Moulin à Vent mijn favoriete wijnen waren. Gek genoeg smaakte wit – ondanks de uitstekende Pouilly-Fuissé die op tafel stond – me niet echt die avond. Wederom was de spuugbak mijn beste vriend en kon ik daardoor de hele les mijn aandacht goed bij de aroma’s en smaken/geuren van de wijn houden. Een leerzame avond! Ik kwam rond 23.00 thuis en had best zin om deze productieve dag af te sluiten met een glas wijn om te drinken in plaats van te proeven. In plaats daarvan dronk ik twee glazen water en ging ik meteen slapen. Dat probeerde ik althans, want weer duurde het lang voor ik sliep.

Dagboek van een geheelonthouder Week 1

Vrijdag 5 oktober

Good morning sunshine! Ik ging een rondje (50km) fietsen op mijn racefiets, wat een schitterend nazomers weer. En wat een heerlijk ritje. Verder werkte ik deze dag bij De Klepel en er stonden geweldige wijnen op het krijtbord. Iedere dag hebben we verschillende wijnen die we per glas aanbieden. Vandaag stond er onder andere een Muscadet, een Vouvray, een Chinon en een schitterende magnum Minervois open, die ik allemaal proefde en netjes uitspuugde. Het was een intens drukke avond met leuke gasten en het liep allemaal heel goed. Ik snakte rond 02.15 toen we eindelijk klaar waren met puin ruimen en poetsen naar een goed glas wijn, maar ik deed het uiteraard niet. Een kort, moeilijk moment maar ik was zo moe dat het wellicht beter was alleen een glas water te drinken.

Dagboek van een geheelonthouder Week 1

Zaterdag 6 oktober

Ik sliep een beetje uit, deed wat huishoudelijke klusjes, legde mijn wijnboerinnen outfit inclusief rubberen laarzen klaar voor de dag erna en laadde de batterij op van mijn camera. Toen vertrok ik naar mijn werk bij 212 en daar hadden we een drukke maar ook weer een leuke, goede avond. Ik proefde onder andere een Riesling, Arbois, Meursault en Rioja, en spuugde weer alles netjes uit. We waren rond 01.00 klaar met werken en ik ging direct naar huis – zonder sluitdrankje – want het beloofde een korte nacht te worden. Ik had dus niet echt moeite deze avond met niet drinken. Rond 02.00 ging ik naar bed om een paar uur slaap te pakken.

Dagboek van een geheelonthouder Week 1
Dagboek van een geheelonthouder Week 1
Dagboek van een geheelonthouder Week 1
Dagboek van een geheelonthouder Week 1
Dagboek van een geheelonthouder Week 1
Dagboek van een geheelonthouder Week 1
Dagboek van een geheelonthouder Week 1
Dagboek van een geheelonthouder Week 1
IMG_1707

Zondag 7 oktober

De wekker ging om 06.30 – en ik had zowaar weinig moeite met opstaan. Ondanks de korte nacht voelde ik me fris en helder, heel anders waarschijnlijk dan wanneer ik de avond ervoor nog een glas wijn had gedronken op mijn werk. Na een douche, een kop thee en de Volkskrant Weekend fietste ik in alle vroegte door een doodstil Amsterdam. Wat een heldere, mooie ochtend. Ik zag de zon opkomen boven de Bloemgracht en genoot van het helemaal alleen op straat zijn in een stad waar je bijna nooit alleen bent. Ik ontmoette wijnimporteur Marnix (van Daxivin) en vriend Jeroen voor koffie in een ontbijtzaakje aan de Nassaukade, en toen vertrokken we naar Chaam (Noord-Brabant) om de hele dag druiven te plukken bij geweldig leuke Wijngaard Dassemus, voor het nieuwe oogstjaar van Ceci n’est pas un orange: Nederlands eerste biologische oranje wijn. Wat een geweldige dag! En wat was het gezellig met de plukkers. Tijdens de lunch en de naborrel had ik best wel een glas wijn willen drinken, maar ik hield vol en proefde wel maar spuugde uit (bij gebrek aan spuugemmer zo hup in de Brabantse wijngaard). Thuisgekomen was ik kapot van een dag werken in de buitenlucht, en was ik bovendien hongerig. Ik draaide een spaghetti met knoflook, chili, sardines uit blik, kappertjes, olijfolie, peterselie en olijven in elkaar en was te moe om er te lang bij stil te staan dat ik deze zonder glas wijn opat. Nadat ik de modder en de wijngaardblaadjes uit mijn haar had gewassen, viel ik in een diepe slaap. Week 1 alcoholvrij is done and dusted. Nog drie te gaan!

IMG_9348

Conclusie week 1

Het ging goed. Ik had minder moeite met De Grote Drooglegging dan ik dacht. Op twee momenten tijdens deze week had ik echt graag een glas wijn willen drinken: op vrijdagavond na een drukke werkavond bij De Klepel, en op zondag tijdens de druivenplukdag op Wijngaard Dassemus. De lunchtafel was zo’n gezellig Bourgondisch tafereel dat ik toen best wel graag een glas cider of wijn had gedronken. Ook rond vijven, na afloop van de goede oogstdag, had een glas Dassemus ‘Brabants Genoegen’ niet verkeerd geweest. Maar verder gingen de dagen van de week prima. Ik was toch druk met werk en studie en had niet echt een baaldag: zo’n dag waarin je snakt naar een glas wijn. Ik was tevreden, vrolijk, en bovendien te druk om echt stil te staan bij het niet-drinken. Sociale etentjes of borrels had ik niet deze week. De enige avond dat ik thuis was en kookte was woensdag en toen zat ik in een studeer-flow, dronk ik het lekkere tomatensap van Big Tom. Zondagavond bij mijn uit de voorraadkast geïmproviseerde pasta was ik te moe om aan wijn te denken. Had ik afkick verschijnselen tijdens week 1? Nee, niet echt. Ik viel alleen een paar keer slecht in slaap. Nu door naar week twee!

Cheers! Onee..
A bientôt dan maar.

jullie wijnlady
Auk

You Might Also Like