stukjes enzo

Conclusie: 1 maand alcoholvrij

Joepie, het is november! Mijn maand oktober geen alcohol is een feit! Het is gelukt. Anders dan een hoop vrienden en collega’s voorspelden (wat een vertrouwen hè) is het me gelukt om een maand, 31 dagen, geen alcohol te drinken. Vandaag deel ik een paar persoonlijke conclusies met je, opgedeeld in positieve gevolgen en negatieve.

Dagboek van een geheelonthouder Week 2

Positief

Ik was productiever dan ooit. Sprong ’s ochtends meteen uit bed en kreeg voor het middaguur al bergen werk verzet, je ‘verspilt’ weinig tijd omdat je niet drinkt

Nul katerige ochtenden in oktober

Mijn concentratie was beter, ik was ‘scherper’ tijdens werk en in het dagelijks leven

Minder suikers en calorieën door alcohol (al dronk ik meer koffie en bij koffie eet ik koekjes en chocolade…. dus not too sure of dit telt)

Ik ontdekte de kruidenthee van de natuurwinkel

En dat drankjes als pittige tomatensap en het alcoholvrije Luscombe, gemaakt van wilde vlierbloesem, heel lekker kunnen zijn

Maar het meest positieve was denk ik wel dat ik niet elke dag hoefde te denken: ‘drink ik wel of niet vandaag? Beter zou zijn van niet, maar eigenlijk wel zin in….’ Het was gewoon duidelijk. Ik drink niet. Lekker makkelijk.

IMG_1673

Negatief

Inslapen was een ramp jongens. Ik kan nu eenmaal heel lekker in slaap vallen van dat ene glaasje…. Ik had écht serieus moeite met in slaap vallen, ook al was ik doodmoe.

Ik miste een duidelijk einde van de dag. Een moment dat je alles uit je handen laat vallen en er voor vandaag een punt achter zet. Ik heb het gevoel dat ik in de maand oktober voor 95% met werk, studeren en andere verplichtingen bezig ben geweest.

Met collega’s 1 glas wijn drinken na werk is gewoon gezellig. Niet elke avond maar zo nu en dan, dat hoort erbij.

Op mijn vrije zondag na een rondje wielrennen en rommelen in huis geen glas wijn mogen drinken tijdens het koken is gewoon saai, héél saai. Ik miste echt dat geniet moment van de eerste slok wijn op een vrije dag, met name als je lekker buiten bent geweest en rozige wangen hebt.

Ik heb bizar weinig horeca gezien deze maand. En vrienden dachten volgens mij dat ik ergens onder een steen lag te vergaan. Koffie dates zijn toch anders dan wijn dates, laten we wel wezen.

Eindconclusie

1 maand alcoholvrij, hoe was dat? Mijn eindconclusie is dat dat eigenlijk best wel goed is, om soms te doen. Je krijgt meer besef van het gemak waarin je overal en nergens maar weer een glaasje drinkt. Je bent super productief, scherp, krijgt veel gedaan en springt ’s ochtends fris en fruitig naast je bed. Inslapen gaat dan (in mijn geval) weer lastiger en saai is het ook. Mijn eindconclusie is dat drinken niet ongezond of slecht is, maar dat je het absoluut met mate moet doen. Ik wil mezelf vanaf nu bewuster maken van wanneer ik bewust wél en bewust niét drink. Er moet een functie achter zitten, een reden. Wil ik na een drukke dag werken ontspannen met 1 glas wijn, heb ik daar tijd voor of had ik eigenlijk al een uur geleden in bed moeten liggen? Wat staat er morgen op het programma? Ben ik gewoon emotioneel, verveeld of bokkig, of heb ik gewoon écht zin om bewust te genieten van dit glas wijn en dit moment? Dit zijn allemaal vragen die je je kunt stellen voor je klakkeloos een fles opentrekt. Ik ga vanaf vandaag proberen 4 dagen per week niet te drinken, op de dagen dat ik werk. En dan meteen na werk naar huis te gaan. Dan is er een vijfde dag dat ik werk, dan mag ik een sluitdrankje drinken met collega’s: 1 lekker glas wijn, iets wat nog open staat van de avond. Dan zijn er twee dagen over en dan mag ik ook wat drinken, maar het hoeft niet. Als ik er zin in heb (waarschijnlijk) wel, maar zo niet dan niet. En sowieso niet te veel en echt bewust genieten van het moment.

Bedankt voor het lezen van mijn experiment Stoptober ‘De Grote Drooglegging’.
Proost!

Aukje

De foto bovenaan dit artikel is
van Kelsey Chance via Unsplash

Wil je teruglezen hoe mijn weken alcoholvrij me vergingen? Lees dan mijn dagboeken terug van week 1, week 2, week 3, week 4 en de laatste dagen van de maand 

You Might Also Like