stukjes enzo

‘De Siberische beer komt uit zijn hok’

Brace yourself, mensen! De Siberische beer komt uit zijn hok. Eh, de Siberische watteh? Ja, de Siberische beer komt uit zijn hok. Ik had deze uitspraak (wat duidelijk iets anders is dan ‘de konijnen los in de kooi hebben’) tot vanochtend ook niet gehoord, maar een collega op kantoor zei het. En het betekent dus dat er extreem koud weer op komst is. In de meteorologische wereld is het de term om een koude luchtstroom aan te duiden, die vanuit Siberië onderweg is naar West-Europa. Dit gebeurt niet of nauwelijks en de laatste keer dat deze diepvrieskou uit Rusland Nederland bezocht was in 2012. En daarvoor heel veel jaar niet. Dus: je bent gewaarschuwd!

Bind de ijzers maar vast onder..

Eigenlijk had ik in mijn hoofd om dit weekend mijn winter en zomergarderobe vast voor een gedeelte om te wisselen. Na een paar zachte, zonnige dagen van vorige week had ik de stiekeme hoop dat we heel snel weer met blote enkels, linnen broeken en dunne spijkerjasjes naar buiten zouden kunnen. Ik parkeer dit garderobe-plan nog even voor een paar weekenden verder, want voorlopig kunnen we ons nog even uitleven met lagen kleding, wollen sjaals, stoere laarzen, mutsen, handschoenen en jawel: schaatsen. Het wordt de komende 10 dagen ijs- en ijskoud in ons land. Misschien dan eindelijk die elfstedentocht?

Bevroren op de skies

En in heel Europa wordt het koud, want de wintersporters in de Alpen mogen zich ook in drie lagen thermo-ondergoed wikkelen. Er wordt op sommige plekken een nachttemperatuur van -20ºC tot -30ºC verwacht. Holy Canneloni! Ik moet zeggen dat ik erg dol ben op wintersport en op heldere dagen met zon én kou, maar min twintig vind ik dan weer wat veel van het goede. Je moet dan uitkijken dat als je naar beneden skiet en je traanogen hebt, deze niet vastvriezen aan je gezicht.

Winterkost

Voordat de lente haar intrede doet en we allemaal op de slanke toer gaan met salades en gazpacho mogen we nog even ‘los’ betreft winterkost. Unox zal vast goede zaken doen in de laatste week van februari; de rookworsten zullen niet aan te slepen zijn. En ik? Ik heb nu al zin om een goed gevulde cassoulet te maken, met witte bonen, tomaat, spek, wortel, rode wijn en selderij…
Oh, en natuurlijk een keer zuurkool, draadjesvlees, tagliatelle al ragù, Franse uiensoep met zo’n broodje gesmolten Gruyère erop, kaasfondue, rode kool en snert! En met de koude maar zonnige dagen in het vooruitzicht sluit ik een winterbarbecue ook niet uit. Ik ben een zomerkind pur sang, maar had ik al laten doorschemeren dat ik deze winter stiekem best leuk vind?

tadeusz-lakota-531389-unsplash

Bovenste foto: Arisa Chattasa via Unsplash
Onderste foto: Tadeusz Lakota via Unsplash
Tekst: Aukje Wouters

You Might Also Like