kook & wijn

Peulvruchten-salade met Manchego

De zomer is op haar retour, we kunnen er niet omheen. Maar toch steek ik nog even mijn kop in ’t zand. En doe alsof we er nog volop in zitten. Ik smeer me in op bewolkte dagen omdat de geur van zonnebrand me aan zomer doet denken. Ik draag mijn rokjes en jurkjes en zit soms bibberend op de fiets. Ik vergeet steeds als ik ’s avonds ga wielrennen dat ik rond half negen toch weer mijn weg terug moet gaan maken als ik voor het donker in Amsterdam wil zijn. En ik eet het liefst nog steeds alleen een frisse zomersalade ’s avonds. Ik moet nog even niet denken aan stamppot en dampende maaltijdsoep. Al vind ik dat heus ook heel lekker. Maar vandaag deel ik dit recept met je, van een heerlijke én heel gezonde peulvruchten-salade. Omdat het nog even kan. Om nog even dat gevoel van een zwoele zomeravond vast te houden.

Ingrediënten

voor 4 personen

2 el olijfolie (voor de kikkererwten)
300 gram sperziebonen
350 gram sojabonen (koelvers)
235 gram kikkererwten (uit blik of pot, uitgelekt)
1 rode ui, in dunne halve ringen
1 teen knoflook, geperst
1 tl gerookt paprikapoeder voor op de kikkererwten, plus een mespunt extra voor in de dressing
1 el PX sherryazijn
5 el extra vierge olijfolie (voor de dressing)
handvol fijngesneden verse kruiden (dille, koriander, bieslook)
200 gram Manchego, in puntjes
1 knapperig (desem)stokbrood, voor erbij

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Giet de kikkererwten af en laat uitlekken.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of pak een ovenschaal. Doe de kikkererwten erin en meng met wat olijfolie en een theelepel gerookt paprikapoeder. Zet in de oven voor ca. 20-25 minuten, of tot knapperig. Laat afkoelen.

Blancheer de sperziebonen door ze kort te koken, af te gieten en goed met koud water af te spoelen. Laat uitlekken en droog een beetje af met een schone doek.

Meng intussen de sojabonen en rode ui. Klop een dressing van de olijfolie, de sherryzijn, de knoflook en een mespunt gerookt paprikapoeder. Meng de dressing met de geblancheerde sperziebonen door de rest heen. Mix ook de afgekoelde kikkererwten erdoor. Schep de verse kruiden erbij, meng, en breng het geheel op smaak met zout en peper.

Verdeel de Manchego over de salade en serveer met stokbrood. Of gebruik deze peulvruchten-salade als een uitstekend bijgerecht bij bijvoorbeeld bij een stukje vlees of vis van de barbecue.

Bon Appétit.

Salade peulvruchten, Manchego, kikkererwten, sojabonen, rode ui, haricot verts, dille, koriander, bieslook, sherryazijn, PX, eten is genieten, koken, kook, recept, gezond, groenten, vegetarisch, bijgerecht, salade, zomer, BBQ

*Dit recept stond oorspronkelijk in Delicious Magazine, en ik werd erop gewezen door een collega. De foto’s bij dit stukje zijn van mij, gemaakt met een Canon EOS M3 camera. 

You Might Also Like