kook & wijn

Voor bij de borrel: sardientjes tapenade

Stiekem is five o’clock mijn favoriete moment van de dag. Als ik vrij ben tenminste, want: borreltijd! Ik hou van kaasjes, charcuterie, oesters, olijven… En: van smeersels en tapenades op knapperig stokbrood. Ik maakte gisteren deze tapenade op basis van sardines, avocado en ei. Heerlijk voor bij de borrel. Ik schonk er een ‘Vinho Verde’ bij uit Portugal. Meer over de wijn onderaan dit artikel. Cheers to the weekend!

IMG_1654

Ingrediënten

1 blik sardientjes op olie
2 eieren, hardgekookt
1 rijpe avocado
2 el kappertjes
3 zongedroogde tomaten
1 theelepel grove mosterd
0,5 citroen, het sap
grof zout (fleur de sel)
peper van de molen
snuifje chilivlokken, mespunt cayenne
scheutje olijfolie
1 vers stokbrood

Zo maak je het

Pureer of prak alle gerechten tot een tapenade. Ik deed dit (om afwas te besparen) heel lomp als ik ben met behulp van alleen een schaaltje en een vork. Voeg een klein scheutje olijfolie toe aan het eind om de dikte van je mengsel te bepalen. Je kunt deze tapenade ook wat subtieler in het hakbekertje doen van je staafmixer, of in een keukenmachine. Breng goed op smaak met peper, zout, chili-vlokken of cayennepeper. Serveer met krokant stokbrood, in zeer dunne plakjes gesneden.

In het glas

Ik schonk bij deze borrelhap een wijn uit Noord-Portugal. Een Vinho Verde ‘Reserva’ van het huis Regueiro, gemaakt van de Albarinho druif. Een heel frisse wijn, mineraal, floraal, licht, ziltig. Met tonen van roze grapefruit, vlierbloesem en groene appel. Een wit pepertje, duidelijk invloeden van de Atlantische Oceaan die pal naast dit Portugese wijngebied ligt. Een wijn met veel smaak en een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

sardientjes tapenade

Ik bereidde deze tapenade puur omdat ik er zin in had,
het is gebaseerd op een oud recept uit Libelle.
Alle foto’s zijn van mij,
geschoten met een Canon M camera

Volg me op Instagram of Facebook en stay tuned.

You Might Also Like