doen

Amstel Gold Race 2018

Voorjaar, en dat betekent koers! Nu ik dit schrijf ben ik onderweg naar Girona om daar een weekje te gaan fietsen in Spanje, maar ik heb het eerste grote wielren-event van het voorjaar al gehad: de Amstel Gold Race Experience in Zuid-Limburg. 14 en 15 april 2018 was het weer zover en reden op zaterdag de amateurs de tourversie en deden zondags de profs het echte werk. Vandaag laat ik je meer zien van deze epische rit.

Amstel Gold Race Experience 2018, wielrennen, vrouwenwielrennen, Limburg, Zuid-Limburg, Castelli, Sidi, Giant, Cannondale, Giro, Tour de France, girls on bikes Amstel Gold Race Experience 2018, wielrennen, vrouwenwielrennen, Limburg, Zuid-Limburg, Castelli, Sidi, Giant, Cannondale, Giro, Tour de France, girls on bikes Amstel Gold Race Experience 2018, wielrennen, vrouwenwielrennen, Limburg, Zuid-Limburg, Castelli, Sidi, Giant, Cannondale, Giro, Tour de France, girls on bikesAmstel Gold Race Experience 2018, wielrennen, vrouwenwielrennen, Limburg, Zuid-Limburg, Castelli, Sidi, Giant, Cannondale, Giro, Tour de France, girls on bikes

Topweer

Wat ik me vooral kan herinneren van vorig jaar – de editie van 2017 – dat deze nat, koud en ellendig was. Er leek geen einde aan te komen! De eerste 60 km legden we in de stromende regen af en de temperatuur was slechts 9 graden Celsius. Ik was mijn overschoenen en handschoenen vergeten in het kader van ‘het is toch lente’ en ik heb het eerlijk waar de hele rit koud gehad, en de hele weg een rollende vloedgolf van water in m’n klik-schoentjes gehad. Je zet door, want opgeven is geen optie: maar een pretje was het niet. Dit jaar was het stralend weer, de ochtend nog wat frisjes met een graad of 12, maar vanaf het einde van de ochtend brak de zon door en was het plots een warme lentedag met weinig wind, middagtemperaturen van ver in de twintig en alle ruimte voor de zon. Ik heb alle 150 kilometers genoten, ja – ook tijdens het afzien – nog steeds genoten! Ik ben eigenlijk van mening dat mensen die zich qua humeur laten leiden door het weer stumperds zijn, maar in het geval van een lang stuk wielrennen moet ik toch zeggen dat het een wereld van verschil maakt. Dit jaar was de Amstel Gold Race mede daarom zo geslaagd.

Amstel Gold Race Experience 2018, wielrennen, vrouwenwielrennen, Limburg, Zuid-Limburg, Castelli, Sidi, Giant, Cannondale, Giro, Tour de France, girls on bikes

Tourversie

Bij de tourversie, die traditiegetrouw op zaterdag wordt georganiseerd en waar in principe iedereen met een racefiets, startbewijs en een helm aan mee mag doen, kun je kiezen uit verschillende afstanden. 60 kilometer is voor vrijwel iedereen mogelijk, 100 kilometer en 125 is perfect voor de hobby wielrenner die prima maar niet al te getraind is en 150, 200 en 240 kilometer is voor de beter getrainde hobby-fietser die ook zin heeft in hoogtemeters en klimmetjes. Wij deden dit jaar de 150 kilometer en zoals ik al eerder schreef heb ik iedere kilometer genoten – mede of vooral dankzij het heerlijke weer. Ook waren de benen goed in vorm en had ik weinig of geen last van hongerklop, kramp, nodig plassen, pijntjes, lekke banden of andere ellende. Het was top! Had je me bij de finish gezegd dat ik nog 50 kilometer door moest, had ik het wellicht ook nog wel gehaald. Fijn om te merken dat mijn basis conditie in orde is.

Amstel Gold Race Experience 2018, wielrennen, vrouwenwielrennen, Limburg, Zuid-Limburg, Castelli, Sidi, Giant, Cannondale, Giro, Tour de France, girls on bikes Amstel Gold Race Experience 2018, wielrennen, vrouwenwielrennen, Limburg, Zuid-Limburg, Castelli, Sidi, Giant, Cannondale, Giro, Tour de France, girls on bikes Amstel Gold Race Experience 2018, wielrennen, vrouwenwielrennen, Limburg, Zuid-Limburg, Castelli, Sidi, Giant, Cannondale, Giro, Tour de France, girls on bikes Amstel Gold Race Experience 2018, wielrennen, vrouwenwielrennen, Limburg, Zuid-Limburg, Castelli, Sidi, Giant, Cannondale, Giro, Tour de France, girls on bikes

De sfeer

De sfeer van de Amstel Gold Rave Experience is de beste die je kunt krijgen. Vorig jaar, toen iedereen chagrijnig, koud en doorweekt was, was de sfeer al prima. Maar dit jaar was hij geweldig. Iedereen is vrolijk en iedereen is je vriend, tijdens het fietsen maar ook in en rondom de feesttent van de finish is het één grote gezellige bende. Nederlands op z’n meest ordinair – denk: bier uit plastic bekertjes, modder, smartlappen, schunnige grappen, iedereen hongerig en daarom dronken na 2 bier, en 15.000 man in strak zittende wielren-pakjes die er eigenlijk alleen goed uitzien als de types Tom Dumoulin ze aantrekken. Ha, ik kan verder maar 1 ding toevoegen aan deze hysterie: ga erin mee, want het is pompen of verzuipen. Ik háát carnaval, maar tijdens het Amstel Gold Race event kan ik me plots heel goed voorstellen wat die gekke Brabo’s daar toch zo leuk aan vinden.

Amstel Gold Race Experience 2018, wielrennen, vrouwenwielrennen, Limburg, Zuid-Limburg, Castelli, Sidi, Giant, Cannondale, Giro, Tour de France, girls on bikes

De feest tent bij de finish

 

Limburgs heuvelland

Had ik al verteld dat er genoeg te zien valt tijdens het rijden van de Amstel Gold Race? Het Limburgs landschap is zo prachtig: groen, glooiend, charmante huisjes, dorpjes en alles zo niet-typisch Nederlands. En dan de bergen! Nederland mag dan over het algemeen plat zijn, in Zuid-Limburg lijkt het erop alsof ons kikkerlandje alle bergen, heuvels en hoogteverschillen die we bij elkaar hebben op 1 klein stukje grond bijeen gemoffeld te hebben. Op de 150 kilometer kom je onder andere over de Geulhemmerberg, Bemelerberg, Loorberg, Camerig (prachtig!), Gemmenicherweg, Drielandenpunt bij Vaals, Kruisberg, Eysbosweg (steil!), Huls, Fromberg, Keutenberg (afzien!) en natuurlijk de Cauberg vlak voor de finish. Ik ben van nature een oké klimmer, dus ik had weinig moeite met de hoogtemeters. Maar op de Keutenberg ging ik toch een beetje stuk en moest ik bíjna afstappen. Bijna, maar net niet helemaal want juist toen ik dacht dat mijn longen zouden ontploffen werd ik aangemoedigd door twee schattige oudere mensen (‘Je bent er bijna meisje, kom op!’), en redde ik het tóch! What a feeling! Sowieso zijn alle vrijwilligers en supporters geweldig tijdens onze enige Nederlandse wielerklassieker.

Amstel Gold Race Experience 2018, wielrennen, vrouwenwielrennen, Limburg, Zuid-Limburg, Castelli, Sidi, Giant, Cannondale, Giro, Tour de France, girls on bikes

Mini reisgidsje

Al eerder schreef ik dit artikel met een mini reisgidsje van Zuid-Limburg. Al mijn tips en trics die ik daar noemde zijn nog actueel, maar graag wil ik er ook café-restaurant Neubourg in het centrum van Gulpen aan toevoegen. Wij sliepen net als vorig jaar in een ellendig vervallen bungalowpark in Euverem (maar prima want het kost echt drie keer niks en we zijn toch met een groep fiets boys en jawel 1 lady), maar ook al maakt accommodatie niet veel uit – het is natuurlijk wel leuk om lekker te eten. Dan is Gulpen het meest dichtbij en Grand-Café Neubourg was een nieuwe ontdekking.

 

Ik ben niet gevraagd
om te schrijven over
Amstel Gold Race.
Het was mijn eigen idee. 
Alle foto credits gaan
naar sportograf.com

Vind je het leuk om mijn fiets, eet, reis, wijnverhalen en columns te lezen? Volg me dan op Instagram of Facebook.

You Might Also Like